Skanderborg Kommune går foran med ny, grøn nærvarmeløsning

Best Green og Skanderborg Kommune har netop indgået en aftale om ny og energivenlig opvarmning af flere af kommunens bygninger. Samtidig får husejere og virksomheder uden for fjernvarmeområder mulighed for at koble sig på en helt ny varmeløsning, som er billig, nem og grøn.

Den nye varmeløsning hedder nærvarme og er baseret på varmepumpeteknologi. Konceptet er enkelt: Best Green køber og ejer en varmepumpe, der installeres ved kunden. Kunden betaler for den varme, de forbruger på samme måde som fjernvarmekunder. Best Green er ansvarlig for vedligehold og drift. Bag konceptet står landets førende ekspertviden inden for grønne intelligente energiløsninger.

Skanderborg Kommune reducerer CO2 udslippet med 70%

Skanderborg Kommune er den første kommune i landet, der vælger den nye, grønne varmeløsning. Flere af kommunens bygninger har ikke adgang til fjernvarme, og her er der behov for at tænke i nye løsninger. Best Green skal i første omgang stå for installation og drift af varmeløsningen til den helt nye anneksskole i landsbyen Hylke. Administrativt hører skolen under Virring Skole, men har sine egne lærere og pædagoger for 0.-2. klasse. Skolen opføres, som del af en samlet indsats, for at sikre, at Hylke bliver ved med at være et attraktivt landsbysamfund.

”I Skanderborg vil vi arbejde for at sikre de lokale landsbysamfund bliver ved med at være attraktive. Det kræver, at vi effektiviserer og nytænker vores løsninger. En fælles varmeløsning på en ny skolebygning i Hylke kombineret med børnehave og det kommende Multihus er et godt eksempel. Med en nærvarmeløsning reducerer vi kommunens CO2 udledning markant. Samtidig sikrer vi en fornuftig – og endda billigere og nemmere – drift”, forklarer Borgmester Jørgen Gaarde. Allerede fra første år opnår kommunen en besparelse på varmeudgifterne. Derudover kommer en forventet reduktion i CO2 udslippet på 70% i forhold til skolens nuværende udslip.

 

Ny løsning er også til private og virksomheder

Også virksomheder og husejere ude i landsbyerne, der står over for at udskifte deres gamle varmeløsning til en nyere og mere bæredygtig løsning, kan få gavn af Best Greens nærvarmeløsning. Og det er vigtigt - for politikerne har meldt ud, at i 2035 skal al varmeforsyning være baseret på vedvarende energikilder.

”Vores løsning er helt enkel: Du betaler en fast, lav pris og til gengæld får du grøn varme. Både virksomheder og private kan spare penge på varmeregningen fra dag et. Dertil kommer at man slipper for alt det bøvl, man normalt har med vedligehold på et olie- eller træpillefyr,” forklarer direktør i Best Green, Simon Bak Kristensen.

Best Greens løsning henvender sig til de områder, som ikke har adgang til det kollektive fjernvarmesystem, og som i dag har begrænsede muligheder for opvarmning. I Danmark drejer det sig primært om ejendomme med oliefyr. Men også ejendomme med træpillefyr og naturgas kan drage fordel af nærvarmeløsning. Det er alle løsninger, som er forbundet med højere CO2 udledning og for mange husejere og virksomheder også en del besvær.

Best Green udruller konceptet til private i én kommune af gangen – i første omgang Skanderborg, Horsens, Hedensted, Vejle og Sønderborg. I det meste af landet kan virksomheder allerede nu få gavn af løsningen.

 

Barrierer erstattet af enkelhed

Virksomheden Best Green og nærvarmekonceptet er udsprunget af et projekt støttet af Energistyrelsen. Projektet afvikles af Insero Energy, der ejer Best Green, og har fokus på at finde nye grønne og nemme energiløsninger til boligejere og virksomheder i de landområder, hvor mulighederne i dag er begrænsede. Her er varmepumpen en god teknologi, fordi varmeproduktionen er baseret på el.

"Det er den langsigtede målsætning, at den danske energiforsyning skal baseres på vedvarende energi. Derfor står vi i Danmark over for store ændringer af energisystemet som vi kender det i dag. Samtidig vil det for de fleste bygningsejere være en god forretning at udskifte sit oliefyr med fx en varmepumpe. Det er derfor vigtigt med projekter som dette, der gør det let at skifte til en miljøvenlig opvarmning.” siger kontorchef i Energistyrelsen Henrik Andersen.