Hylke inspirerer lokalpolitikere og beslutningstagere fra hele landet

Den 25. april lagde 27 beslutningstagere fra landets kommuner vejen forbi Hylke for at blive klogere på, hvordan landsbyen er lykkes med omstillingen fra olie til grøn varme. Besøget var en del af KL’s politiske konference Teknik & Miljø’17.

I 2016 fik Hylke international opmærksomhed, da byen i samarbejde med virksomheden Best Green gik fra olielandsby til ”Årets Europæiske Varmepumpe By 2016” på under ét år. Tirsdag d. 25. april fik landsbyen også national opmærksomhed, da repræsentanter fra en række danske kommuner lagde vejen forbi for at lære af Hylke-modellen. 

”Overgangen til et mere bæredygtigt samfund foregår på mange niveauer. Aktive borgere i Hylke har vist, hvordan man også i mindre landsbysamfund, kan nå rigtig langt med grøn omstilling, når blot man har idéerne, engagementet og visionerne,” siger borgmester i Skanderborg Kommune, Jørgen Gaarde.

Besøget fandt sted på Hylke Skole og var en del af KL’s politiske konference Teknik & Miljø’17, hvor kommunalpolitikere og beslutningstagere på teknik- og miljøområdet i landets kommuner mødes for at lade sig inspirere af nye løsninger.

På besøget til Hylke Skole fik repræsentanterne fra kommunerne et dybere indblik i, hvorledes det er lykkes Hylke at knække koden til, hvordan små landsbysamfund udenfor den kollektive forsyning kan holde varmen, når de gamle oliefyr skrottes. På bare ét år har byen udfaset over 30% af sit olieforbrug ved at skifte til et grønt alternativ.

”Hylke er et rigtig godt eksempel på, hvordan kommuner kan sætte gang i omstillingen af fossile varmeanlæg i lokalområder ved at gå forrest. I Best Green gør vi det nemt at vælge et grønt alternativ til oliefyret, derfor ser vi flere og flere, der ønsker at følge i samme fodspor som Hylke,” fortæller Simon Steen Bak Kristensen, direktør i Best Green.

Samarbejdet mellem Best Green og Hylke har ført til overrækkelse af prisen ”Årets Europæiske Varmepumpe By 2016” fra den europæiske organisation ’European Heat Pump Association’. Derudover er Hylke-modellen ligeledes forbilledet for Energi,- Forsynings- og Klimaministeriets landsdækkende støtteordning, som skal sætte skub i udbredelsen af nærvarme i hele landet.

Fakta om Teknik & Miljø ’17

  • Teknik & Miljø'17 er KL’s politiske konference for kommunalpolitikere og beslutningstagere på teknik- og miljøområdet i landets kommuner. Konferencen afholdes den 25. – 26. april i Forum Horsens.
  • Besøget til Hylke er én af 15 udflugter, som deltagerne kan tilmelde sig.
  • Konferencens program byder ligeledes på strategiske møder, temamøder og oplæg fra bl.a.: Connie Hedegaard, Mogens Lykketoft, Morten Albæk, Bettina Post, Hans Engell m.fl.

Læs mere på: http://www.kl.dk/Kommunale-opgaver/Teknik-og-miljo/teknikmiljoe17/