Augmented Reality - legetøj eller forretning?

Augmented Reality - legetøj eller forretning?

Kan et par futuristiske briller gøre det nemmere at servicere varmepumpeanlæg og samtidig nedbringe ’down-time’? Det har Best Green og VIA University College i fællesskab sat sig for at undersøge.

Som en af de førende aktører inden for installation, optimering og drift af varmepumpeløsninger i Danmark, optimerer Best Green konstant på deres varmepumpeanlæg for at gøre dem smartere og mere intelligente.

Det øger den tekniske kompleksitet og gør det sværere at servicere varmepumpeanlæggene for serviceteknikerne.

I et udviklingsprojekt støttet af InnoBooster-ordningen udvikler vi i samarbejde med VIA University College derfor en ny teknik, som ved hjælp af Augmented Reality på Microsoft HoloLens brilleteknik enkelt og overskueligt visualiserer indviklede varmepumpesystemer.

Forskergruppen fra VIA University College udvikler teknologien, mens Best Green leverer data fra varmepumpeanlæg og ekspertviden om varmepumperne. Formålet med projektet er, at undersøge om Augmented Reality kan bruges til at reducere serviceomkostninger og nedetid på anlæggene.

Visualisering af indviklede data

Den nye teknik gør det muligt at visualisere et varmepumpeanlæg ned på delkomponenter og få real-time data, om eksempelvis varmepumpens vekselstrømshastighed, temperatur og tryk.

Derudover visualisere systemet konkrete guides til servicering af anlægget, som en servicetekniker kan bruge når et varmepumpeanlæg skal serviceres.

Microsoft HoloLens brillerne betjenes ved hjælp af stemmestyrede kommandoer eller ved finger-klikstyrede kommandoer.

"Det hele drejer sig om, at få konverteret de store mængder data fra vores varmepumpeanlæg til noget servicefolkene kan se og næsten røre ved" - Simon Steen Bak Kristensen, Direktør, Best Green

Rejs tilbage i tiden

Med brillerne på, kan serviceteknikeren skrue tiden tilbage til 5 minutter før en fejl opstod på et varmepumpeanlæg. Det gør ham i stand til at se præcist hvad der forsagede fejlen og dermed hurtigere og mere effektivt udbedre den.

Guides og tutorials

Den nye teknik indeholder også guides og tutorials til udbedring af en lang række fejl på et varmepumpeanlæg. Det gør det langt nemmere for serviceteknikeren at servicere anlægget. Og skulle han få brug for assistance, kan han koble sig op med teknikerne hjemme i supportafdelingen og på den måde hente hjælp.

" Teknikerne på kontoret kan se det samme som serviceteknikeren. Så kan der peges og fortælles. I brillen har serviceteknikeren også adgang til al den dokumentation og data om varmepumpen, som han måtte have brug for" - Poul Væggemose,Seniorlektor, VIA University College

Hvad er Augmented Reality?

Augmented Reality er en teknologi, som beriger den virkelige verden med digital information og medier, såsom 3D-modeller og videoer. Ved hjælp af Augmented Reality kan virtuelle objekter placeres i den virkelige verden – realtime, og dermed tilføre en ekstra dimension til den fysiske verden.

Augmented Reality så for første gang dagens lys i 1968, da Ivan Sutherland, datalog og pioner inden for computergrafik, udviklede det første head-mounted display system. Systemet brugte computergenererede grafik til at vise simple wireframe tegninger.

I dag er Augmented Reality en milliardforretning og kan som udgangspunkt bruges på alle skærme – lige fra mobiltelefoner til computere. Det er også muligt at gøre Augmented Reality til en del af hele synsfeltet gennem head-mounted skærme som f.eks. Google Glass eller Microsoft HoloLens.

Bag projektet

Projektet er et samarbejde mellem Best Green og VIA University College og er støttet af InnoBooster.

To studerende, Sergii Liuk og Istvan Bovan, skrev i efteråret 2016 deres afgangsprojekt i samarbejde med Best Green, hvor formålet var at finde ud af, hvad der kan lade sig gøre i forhold til at benytte Augmented Reality og Microsoft Hololens til servicering og visualisering af varmepumpeanlæg.

I forlængelse af de studerendes afgangsprojekt har de nu færdiguddannede ICT ingeniører fortsat udviklingsarbejdet gennem et 3-måneders udviklingsprojekt - støttet af InnoBooster.

InnoBooster investerer i projekter ved små og mellemstore virksomheder med op til 250 ansatte, iværksættere og entreprenante forskere.

Next step

Efter 3 måneders udvikling har projektet opnået sin foreløbige milepæl, hvor erfaringsudveksling med partnere og andre relevante industrier kan give ny viden til den videre udvikling med teknikken.

Teknikkerne er ikke fuldt færdigudviklede, men giver nu et godt indblik i muligheder og udfordringer.

I samarbejde med VIA vil vi derfor gerne invitere andre, som selv overvejer at udnytte disse teknikker i deres forretning til vidensdeling.

Yderligere information